Enstitü, Beymelek ve Kepez Birimlerinde ulusal ve uluslararası eğitim, toplantı, sempozyum ve çalıştaylara ev sahipliği yapmaktadır. Enstitü, Bakanlığımız ile işbirliği yaptığı gibi ulusal ve uluslararası enstitüler ile işbirliği içerisinde, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden gelen teknik personele su ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık konularında teorik ve uygulamalı eğitimler vermektedir.
Enstitümüz
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü (AKSAM) başta sorumluluk alanları olmak üzere ülkemiz deniz ve iç su kaynaklarında araştırma, üretme ve eğitim konularında sektörün gelişimine önemli katkılar sağlayan öncü bir kurumdur. Enstitü, idari ve teknik hizmetler bölümleri (Balıkçılık Yönetimi, Yetiştiricilik, Su Ürünleri Sağlığı, Ekoloji ve Kaynak Yönetimi, Islah ve Genetik, Eğitim ve Yayım, Üretim ve İşletme Bölümleri) ile çalışmalarına devam etmektedir.
Personel
Personel
Enstitüde araştırma, üretim ve eğitim faaliyetlerinde Su Ürünleri, Ziraat, Balıkçılık Teknolojisi Çevre ve Makine Mühendisleri ile Veteriner Hekim, Biyolog, Kimyager, Tekniker ve Teknisyen kadrolarında tecrübeli personeller çalışmaktadır.
Enstitüde araştırma, üretim ve eğitim faaliyetlerinde Su Ürünleri, Ziraat, Balıkçılık Teknolojisi Çevre ve Makine Mühendisleri ile Veteriner Hekim, Biyolog, Kimyager, Tekniker ve Teknisyen kadrolarında tecrübeli personeller çalışmaktadır.
Vizyon
Balıkçılık ve su ürünleri konusunda bilgi ve teknoloji üreten lider bir enstitü olmak.
Misyon
Bilimsel araştırmalar ve teknik uzmanlık ile balıkçılık, su ürünleri yetiştiriciliği ve sucul ekosistemlerin anlaşılmasına ve sürdürülebilir kullanımına katkı sağlamak; araştırma ve geliştirme çalışmaları düzenlemek.
Araştırma
- Enstitü bünyesinde yürütülen ulusal ve uluslararası projeler ile
- Su Ürünleri Islahı ve Yetiştiriciliği
- Balıkçılık ve stok tespiti
- Sucul ekosistem ve çevresel izleme
- Su Ürünleri Sağlığı
- Su Ürünleri Besleme
- Alternatif tıp
- Balıklandırma amaçlı üretim
- Entegre su ürünleri sistemi
- Biyoçeşitlilik ve Genetik Kaynaklar
- Tarım Ekonomisi
- Eğitim ve Yayım ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır.
Proje sonuçlarından üretilen yayınlar, ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlamakta ve çeşitli platformlarda sektör ilgilileri ile paylaşılmaktadır.
Projeler
Enstitü, 8’i uluslararası olmak üzere 50’nin üzerinde projeyi tamamlamış; 3’ü uluslararası, 23 projeyi yürütmektedir.
Laboratuvarlar
Enstitüde araştırma, üretme ve eğitim çalışmalarının desteklendiği Fiziksel ve Kimyasal Analiz, Balık Hastalıkları, Balıkçılık, Histoloji-patoloji, Mikroskobi ve Görüntüleme, Moleküler Biyoloji Laboratuvarları bulunmaktadır.
Deniz Balıkları Üretimi
Enstitü’nün Beymelek Biriminde fotoperiyot ve kapalı devre su sistemleri ile çipura, levrek ve sarıağız üretimi yapılmaktadır. Ayrıca özel sektör işbirliğiyle, balık yetiştiriciliği sektörüne katkılar sağlanmaktadır.
Tatlı Su Balıkları Üretimi
Enstitü’nün Kepez Biriminde tatlı su gıda ve süs balıkları üretimi ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Sazan balığı üretim çalışmaları, ana üretim faaliyetlerini oluşturmakta ve tam kontrollü yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Balıklandırma projesi kapsamında her yıl 60’ı aşkın ilde 600 kaynağa milyonlarca sazan yavrusu bırakılmaktadır. Avrupa ve Afrika yayın balığı üretimi de tam kontrollü yöntemlerle yapılmaktadır.
Süs Balıkları Üretimi
İç piyasa talebinin karşılanmasına katkı sağlayarak ithalat giderlerinin azaltılması ve üreticilere model oluşturulması amacıyla 11 türden 15 çeşit süs balığı üretilmektedir.
Akuakültüre yeni türleri kazandırmak ve doğal popülasyonlarda avcılık baskısını azaltmak amacıyla üretim potansiyeli olan ot sazanı, mersin balığı, doktor balığı ve kalkan balıklarıyla da çalışılmaktadır.
Yayınlar
Proje sonuçlarından üretilen yayınlar, sempozyumlarda sunulmakta, ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlamaktadır. Bu sonuçlar aynı zamanda sektör ilgilileri ile kongre, sempozyum, çalıştay vb. platformlarda paylaşılmaktadır.
Beymelek Lagünü ve Lagün Yönetimi
Deniz balıklarının üreme, beslenme ve barınma için kullandığı önemli alanlardan biri olan Beymelek Lagünü’nün yönetimi, Enstitü sorumluluğundadır. Doğal balık populasyonlarının devamlılığı ve stoklarının sürdürülebilir avcılığına katkı sağlanmaktadır. Lagünde izleme çalışmaları ve popülasyonların gelişimine yönelik projeler yapılmaktadır. Ayrıca üretimi yapılan türlerin anaçları lagünden temin edilmektedir.